Sporten en bewegen tips

Elke dag sporten en bewegen, bij veel mensen komt het er niet van. Terwijl sporten en bewegen goed is voor je lijf én je humeur. Hoe houd je de sport- en beweegmotivatie vast? We geven je graag sporten en bewegen tips ter ondersteuning:

 • 30 minuten per dag is de basis
  Zorg dat je minstens een half uur per dag in beweging bent. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tuinieren. Je kunt het half uur ook verdelen over 3 x 10 minuten, of 2 x een kwartier. Lukt dat half uur met gemak? Breid het dan uit! Hoe meer je beweegt, hoe beter. Plan bijvoorbeeld een dagelijkse avondwandeling in of maak na de lunch een wandeling met een collega. Schrijf ter motivatie alles wat je doet in je beweegdagboek.
 • Daag jezelf uit
  Een half uurtje wandelen of fietsen is prima, maar als je écht voortgang wilt boeken moet je jezelf uitdagen. Een steviger tempo of een wat langere route bijvoorbeeld. En naast de dagelijkse beweging, zoals wandelen en tuinieren, is het goed om ook te gaan sporten. Drie keer per week 20 minuten een flinke inspanning zorgt ervoor dat je conditie verbetert! En dat merk je: je voelt je fitter. Denk aan zwemmen, joggen, tennis of ga naar de sportschool.
 • Bouw spieren
  Denk bij sporten niet alleen aan calorieën verbranden op de loopband of de hometrainer. Je wilt ook een strakker lichaam en je stofwisseling op peil houden. Wat je daarvoor nodig hebt? Spieren! En die bouw je op door spiertraining. Train met gewichten of gebruik je eigen lichaamsgewicht bij oefeningen als opdrukken en squats. Deelnemers aan het XL-S Support programma kunnen na inloggen sportschema’s downloaden.
 • Wees geduldig
  Het kost wel even tijd voor je de resultaten ziet van meer bewegen. Spieren opbouwen en je conditie verbeteren gaat niet in een paar dagen tijd. Begin rustig, zeker als je al een tijd niet gesport hebt. Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt, en sport samen met je partner of vriend(in). Zo houd je het vol!
 • Bekijk je resultaat
  Noteer je activiteiten in het online beweegdagboek van het XL-S Support programma. En kijk eens kritisch wat je aan veranderingen merkt. Heb je een gezonde blos op je wangen, ben je trots als je extra beweging hebt gehad, is je humeur verbeterd en merk je dat je conditie vooruit gaat? Super!