Koolhydraatarm dieet

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van koolhydraten. Deze vervang je gedeeltelijk met twee andere energieleverende voedingstoffen: eiwitten en vetten. Je vermijdt binnen een koolhydraatarm dieet meestal de snelle koolhydraten. Dit worden ook wel de slechte koolhydraten genoemd, omdat ze snel als buikvet worden opgeslagen. Denk aan snoep, koek en gebak.

Het is overigens wel belangrijk om gedeeltelijk koolhydraten te blijven eten. Het is niet gezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Bij een koolhydraatarm dieet blijf je dus wel koolhydraten eten, weliswaar in mindere mate.

Waarom een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Koolhydraten kunnen namelijk voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Dit geldt vooral voor snelle koolhydraten. Door minder snelle koolhydraten te eten slaat je lichaam minder vet op en voel je je energieker. Koolhydraten kunnen ook de bloeddruk verhogen.

De nadelen van koolhydraatarm eten

Je beperkt opeens de inname van een belangrijke energieleverancier. Hierdoor krijg je bepaalde vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke stoffen te weinig binnen. Een verantwoord dieet schema is belangrijk. Voedingssupplementen kunnen je ook helpen de juiste voedingstoffen binnen te krijgen.

Dagmenu van een koolhydraatarm dieet

Gelukkig kun je eindeloos variëren als je koolhydraatarm eet. Om alvast een zetje in de goede richting te geven volgt hier een dagmenu voor een koolhydraatarm dieet:

Koolhydraatarm ontbijt: koolhydraatarme omelet

Begin je dag met een stevig maar koolhydraatarm ontbijt: een koolhydraatarme omelet met roerbakgroenten. Deze zit vol eiwitten en vezels, waardoor je lange tijd verzadigd bent. Gebruik de volgende ingrediënten:

 • 70 gr. roerbakgroenten
 • 2 eieren
 • 30 ml halfvolle melk
 • 0.20 tl zout
 • 0.20 tl witte peper
 • 0.50 el olijfolie of kokosnootolie

Klop de eieren en melk. Verwarm de olie in een koekenpan en roerbak de groenten een paar minuten. Giet vervolgens de eieren en melk in de pan. Bak nog een paar minuten, totdat de omelet goed is!

Koolhydraatarme lunch

Tegenwoordig is er koolhydraatarm brood verkrijgbaar. Je hoeft dus helemaal niet veel moeite te doen voor de koolhydraatarme lunch. Kies wel het juiste beleg met weinig koolhydraten, dus:

 • Magere vleeswaren
 • Vette vis
 • Eieren
 • Koolhydraatarme omelet
 • Groenten

Let op dat je niet te veel beleg gebruikt! Neem het liefste één plakje vleeswaar en combineer het eventueel met groenten. Eet je graag kaas? Deze bevat gemiddeld meer vet dan magere vleeswaren. Eet daarom minder kaas tijdens het afvallen. Kies het liefste voor 20+ of 30+ kaas, mozzarella, hüttenkäse, geitenkaas, smeerkaas 20+ en light roomkaas.

Koolhydraatarm avondeten

Maak als koolhydraatarm avondeten een koolhydraatarme pizza, pasta of lasagne. Doorgaans zitten deze gerechten bomvol koolhydraten. Gelukkig kun je tegenwoordig veel koolhydraatarme producten krijgen, zoals koolhydraatarme pasta. Je kunt ook koolhydraatarme groenten gebruiken. Maak bijvoorbeeld een bloemkoolbodem voor de pizza of vervang de lasagnebladen voor aubergine.

Bestel XL-S Medical nu met unieke korting!