Met het warme zwoele zomerweer heb je niet altijd trek in een boterham met kaas. Het is dan vaak niet makkelijk om een gezonde, voedzame en lekkere maaltijd te bedenken. Daarom vind je hier wat inspiratie, in de vorm van een lichte zomersalade. Dat wordt genieten en smullen in het zonnetje!

Zomersalade #1: Griekse salade met bulgur

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram ongekookte bulgur
  • 8 rijpe Roma tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 gele paprika
  • 2 theelepels provençaalse kruiden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak
  • 100 gram gemengde bladsla
  • handvol zwarte olijven (ontpit)
  • 200 gram feta

Bereiding

Bereid de bulgur zoals staat aangegeven op de verpakking. Laat de bulgur afkoelen op kamertemperatuur.

Was de tomaten, komkommer en paprika en snijd de groente in stukjes. Maak de dressing in een kommetje door de provençaalse kruiden, het citroensap en de olijfolie te mengen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Meng de sla met de dressing in een grote schaal of kom. Hussel vervolgens de bulgur, de groentestukjes en een handvol zwarte olijven door de aangemaakte sla. Snijd tenslotte de feta in blokjes en schep dit lichtjes door de salade.

Verdeel de Griekse salade over 4 borden. Kali órexi!

Variatietip: In plaats van bulgur kun je ook sneetjes meergranenstokbrood bij de salade serveren. Laat de bulgur dan weg en serveer per persoon 7 sneetjes stokbrood bij de salade.

Voedingswaarden per persoon

431 calorieën, 17 gram eiwit, 35,5 gram koolhydraten, 22 gram vet, 13 gram voedingsvezels

 

Zomersalade #2: Italiaanse pesto pastasalade met kip

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram ongekookte volkoren pasta
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 20 gram pijnboompitjes
  • 1 gerookte kipfilet (circa 160 gram)
  • 100 gram feta
  • 75 gram rucola
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 30 gram Parmezaanse kaas snippers

Bereiding

Kook de pasta zoals staan aangegeven op de verpakking. Laat de pasta afkoelen op kamertemperatuur.

Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken op keukenpapier. Rooster in een droge hete koekenpan de pijnboompitjes tot ze bruin zijn. Laat de pijnboompitjes afkoelen op keukenpapier. Snijd ondertussen de gerookte kipfilet en de uitgelekte zongedroogde tomaatjes in stukjes.

Meng in een grote schaal of kom de pasta, rucola en groene pesto door elkaar. Hussel vervolgens ook de stukjes zongedroogde tomaat, kip en pijnboompitjes door de salade.

Verdeel de salade over 4 borden en maak af met wat Parmezaanse kaas snippers.

Voedingswaarden per persoon

387 calorieën, 26,5 gram eiwit, 41 gram koolhydraten, 12 gram vet, 5,5 gram voedingsvezels

 

< Terug naar blog