Weet jij soms in de supermarkt ook niet meer wat je moet kiezen? Met zoveel producten is het niet zo raar dat het vaak moeilijk is om de juiste keuzes te maken. Is 0% vet goed of juist  het product ‘zonder toegevoegde suikers’? Met deze korte cursus etiketten lezen, weet jij straks waar je op moet letten. Zo kun je veel makkelijker gezonde keuzes maken.

 

Light en 0% vet producten: laat je niet verleiden door de voorkant

De voorkant van een verpakking is eigenlijk bedoeld om jou te verleiden. Mooie teksten, kleuren, en plaatjes. Maar wist je dat er vaak misleidende teksten op een verpakking gezet worden? Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan de voorkant van de verpakking. Draai het pak altijd om en lees de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde. Deze informatie vertelt je echt iets over het product. Het is soms even zoeken op de verpakking. Soms worden er expres hele kleine letters gebruikt. Zijn de ingrediënten en/of voedingswaarde niet te vinden? Koop het product dan zeker niet.

 

Ingrediënten onder de loep

De ingrediëntenlijst vind je op de zij- of achterkant van een verpakking. De ingrediënten staan altijd op volgorde benoemd van het meest tot het minst aanwezig in het product. Pak je bijvoorbeeld een product waarbij suiker als eerst wordt genoemd, dan bestaat dit product voor het grootste gedeelte uit suiker. Je kunt het dan beter laten staan.

 

Minder dan 5 ingrediënten

Voedingsmiddelen die industrieel zijn bewerkt, staan soms stijf van de E-nummers. Dit zijn stoffen die om verschillende redenen aan het product worden toegevoegd. Zo zorgen bepaalde E-nummers ervoor dat het product minder snel bederft terwijl andere er voor zorgen dat het product er beter uit ziet. Er zijn zowel chemische als natuurlijke E-nummers. Een voorbeeld van een natuurlijk E-nummer is vitamine C (E300).

E-nummers hebben een slecht imago en daarom wordt vaak de gewone benaming op het etiket gezet in plaats van het E-nummer. Dit zijn vaak nietszeggende namen. Daarnaast kan hetzelfde stofje onder verschillende benamingen op het etiket worden benoemd. Erg onhandig.

Je kunt daarom het beste producten met minder dan vijf ingrediënten kiezen waarvan je de naam niet begrijpt. Een hele waslijst aan  onbegrijpelijke termen laat al zien dat er teveel chemische toevoegingen in het product zitten.

 

Alle voedingsstoffen op een rij

De voedingsstoffen in het product vind je in de voedingswaardetabel. Hier lees je hoeveel calorieën (energie), vet, koolhydraten, eiwitten en zout het product bevat. Onder koolhydraten staat vaak ‘waarvan suikers’. Het gaat daarbij om het aandeel ‘snelle suikers’ van de  totale hoeveelheid koolhydraten. Bij vet vind je meestal de onderverdeling in verzadigde (slechte) en onverzadigde (goede) vetten. Een heel slecht vet is transvet. Transvet is vet dat van nature vloeibaar is en door bewerking in de fabriek hard wordt gemaakt. Als het product transvet bevat, kun je het beter laten staan. Verder staat er ook vaak bij de voedingswaarde hoeveel vezels, vitamines en mineralen een product bevat.

De voedingswaarde wordt meestal weergegeven per 100 gram product en per portie. Zo kun je makkelijk zien hoeveel calorieën en voedingsstoffen een portie levert. Naast het aantal grammen wordt ook het percentage van de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ benoemd. Dit is een richtlijn over de hoeveelheid eiwit, koolhydraten, vet, zout etc. je per dag binnen zou moeten krijgen. Wanneer er bijvoorbeeld staat dat een portie 35 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vetten bevat, dan zit er relatief veel vet in het product.

 

Misleidende claims zoals 0% vet

Fabrikanten willen hun product zo goed mogelijk aan je verkopen. Daarom staan er claims op de voorkant van producten. Claims zijn beweringen over het product, bijvoorbeeld ‘natuurlijk’, ‘vezelrijk’, ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘0% vet’. Maar hoe betrouwbaar zijn deze claims?

Natuurlijk en biologisch echt gezonder?

Wanneer er op een product ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ staat, wordt dit snel als een gezondere keuze gezien. Alleen betekent ‘natuurlijk’ niet automatisch dat het product waar dat op staat gezonder is dan een ander vergelijkbaar product. Dit kun je pas beoordelen als je de ingrediënten en voedingswaarde bekijkt. Het kan namelijk best zo zijn dat zo’n product meer snelle suikers en/of verzadigd vet bevat. Dan is het toch niet zo’n gezonde keuze.

Pas op met light en 0% vet

Light en 0% vet zijn zeer misleidend. Light betekent niet altijd minder calorieën en 0% vet wil niet zeggen dat het product ook werkelijk geen vet bevat. Wanneer vet uit een product wordt verwijderd, wordt dit vervangen door koolhydraten en eiwitten. Op die manier krijg je meer suikers binnen en die zorgen voor extra trek. De kans bestaat dat je van light producten meer eet of drinkt, waardoor je uiteindelijk meer calorieën binnenkrijgt. Eet daarom liever onbewerkte voedingsmiddelen waar alle voedingsstoffen nog in zitten. Soms is het eigenlijk beter om het ‘gewone’ product te kopen. De kans is namelijk groot dat je dan minder eet, je meer verzadigd voelt en het is nog lekkerder ook!

Zonder toegevoegde suikers

De claim ‘zonder toegevoegde suikers’ of ‘geen suiker toegevoegd’ geeft aan dat er tijdens de productie geen suiker in de vorm van sacharose, glucose en/of glucosefructose stroop is toegevoegd.

Maar er bestaan meer vormen van suiker, zoals suikers in vruchtensap. Door vruchtensap of vruchten toe te voegen aan een product, mag de claim ‘geen suiker toegevoegd’ op de verpakking gezet worden terwijl er eigenlijk wel gewoon suiker in het product zit. Verder worden suikers vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Een hoge inname aan zoetstoffen is ook niet gezond.

 

Kort samengevat:

  • Vertrouw niet blindelings op wat er op een verpakking staat: bekijk het product zorgvuldig.
  • Bevat het product 5 ingrediënten waarvan je de naam niet begrijpt? Laat het dan liggen.
  • Kijk naar de totale voedingswaarde: niet alleen calorieën zijn belangrijk, maar ook de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Kies voor producten met zo weinig mogelijk snelle suikers (‘waarvan suikers’) en ongezonde vetten (‘verzadigde vetten’), zonder transvet en met een hoge hoeveelheid vezels.
  • Lees de ingrediëntenlijst en let goed op het aantal calorieën in het product. Vooral bij claims als ‘0% vet’. Met het dalen van de hoeveelheid vet, neemt de hoeveelheid calorieën vaak niet tot nauwelijks af.
  • Soms is het beter om het ‘gewone’ product te kopen. De kans is namelijk groot dat je dan minder eet, je meer verzadigd voelt en het is nog lekkerder ook!

 

XL-S Medical

XL-S Medical bestaat uit verschillende tabletten met natuurlijk ingrediënten waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen, namelijk:

XL-S Medical Max Strength. Het vermindert de eetlust en de calorieopname uit koolhydraten, suikers en vetten. Het is +33% effectiever dan XL-S Medical Vetbinder.

XL-S Medical Vetbinder Tabletten. De Vetbinder Tabletten bevatten natuurlijke ingrediënten, met vitamines A, D en E. Ze binden tot 28% vetinname, zorgen voor minder eetlust en zijn goed voor de stoelgang.

XL-S Medical Direct Poedersticks. De Poedersticks zijn makkelijk in te nemen zonder water. Ze verminderen de eetlust en binden tot 28% van de vetinname.

< Terug naar blog