Litramine bevat een vezelcomplex gemaakt van de gedroogde bladeren van Opuntia ficus indica ofwel de cactusvijg. Uit gepubliceerd onderzoek over voeding bleek dat het gedroogde poeder van de Opuntia ficus indica bladeren ongeveer 3,5 mg-11,5mg per 100 g oxalaten bevat. Ter vergelijking, het gehalte van oxalaten in rauwe spinazie (groenten met een hoog gehalte aan oxalaten) is ongeveer 750mg per 100g. Vanuit een kwantitatief oogpunt zijn de oxalaten die worden ingenomen bij een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 3 gram nog steeds veel lager dan de inname van 50-100 g verse spinazie.

XL-S Medical Vetbinder bevat dus sporen van oxaalzuur. In in vitro studies is bevonden dat deze sporen niet schadelijk zijn voor gezonde personen. De reden dat de voorzorgsmaatregel in de bijsluiter wordt benoemd, is dat dit een preventieve maatregel is voor patiënten met een nierziekte of nierstenen. De nieren zijn dan al gedeeltelijk beschadigd en dus niet in staat om de normale functie van het afvoeren van afvalstoffen uit te voeren. Patiënten met een nieraandoening worden geadviseerd om een dieet met een laag gehalte aan oxalaat te volgen om het risico van calcium-oxalaat niersteenvorming te verminderen. Dit vormen van calcium-oxalaat nierstenen kan de nieren namelijk extra belasten.

We raden je aan je huisarts raad te plegen voordat je de Vetbinder gebruikt. De arts kan een geschikte dosering aanbevelen.

< Terug naar blog