Obesitas

Wat is obesitas?

Obesitas is overgewicht, maar dan met een hoger BMI. Bij obesitas stapelt er zich teveel vet op in je lichaam, dat aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s. Het behoort dan ook tot één van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen in Nederland. Bij overgewicht heb je een BMI van 25 of hoger, bij obesitas heb je een BMI van dertig of hoger. De overmatige vetstapeling bij obesitas wordt meestal veroorzaakt door:

  • Meer te eten dan nodig is, waardoor je lichaam de overige hoeveelheid voedsel opslaat als vet.
  • Een verstoring in de energiebalans.

Is obesitas een ziekte?

Obesitas is erkend als chronische ziekte. Het wordt dus niet beschouwd als een ongemak, maar als een ziekte waarvoor medische aandacht nodig is. Chronisch betekent dat het een levenslang probleem is, waarvoor constant aandacht nodig is en momenteel geen genezing voor bestaat.

Wat is morbide obesitas?

Bij morbide obesitas heb je een BMI van veertig of hoger. Dit wordt ook wel ziekelijk overgewicht genoemd. Bij een BMI van 35 kun je ook al morbide obesitas hebben, indien je gerelateerde gezondheidsklachten ervaart. Vrouwen hebben meestal morbide obesitas vanaf een lichaamsgewicht van honderd kilogram, mannen meestal vanaf 120 kilogram.

Heb ik obesitas?

Je denkt dat je obesitas hebt, maar je weet het niet zeker. Bereken dan je Body Mass Index (BMI), een veelgebruikte methode om obesitas te herkennen. Je rekent hiermee het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte uit. Bereken jouw BMI op de pagina ‘BMI: Body Mass Index’.

Ik heb obesitas, en nu?

Er zijn veel manieren om de overtollige kilo’s bij obesitas aan te pakken. Het begint vaak bij jezelf:

  • Volg een dieet waarbij je minder energie via voeding tot je neemt dan dat je lichaam dagelijks verbruikt. Maak een eetplan, eventueel in samenwerking met een diëtist.
  • Beweeg meer, zodat je meer energie verbruikt.
  • Heb geduld. Je wilt geleidelijk gewicht verliezen; snelle resultaten zijn vaak niet blijvend.
  • Bezoek een afslankclub. Hier ontvang je meestal advies van cursisten en wissel je ervaringen uit.
  • Soms is een operatie de oplossing. In de meeste gevallen gaat het om een maagverkleining, waardoor je minder zal eten. Belangrijk is wel om na de maagverkleining een gezonde leefstijl aan te houden.
  • Schakel een hulpmiddel in, zoals een product van XL-S Medical. XL-S Medical producten verminderen onder andere de eetlust en calorieopname uit koolhydraten, suiker én vet, zijn goed voor de stoelgang en/of binden tot 28% van de vetten uit je eten.

Hoe voorkom je obesitas?

Kijk eens kritisch naar je leefstijl. Hoeveel eet je per dag? Eet je gezond? Krijg je de benodigde hoeveelheid groenten en fruit binnen? Beperk je de inname van suikers en andere ongezonde voedingsstoffen? Beweeg je voldoende, minimaal dertig minuten per dag? Kan je meer bewegen, ook al is het vijf minuten extra per dag? Enzovoort.

Ga je gelijk aan de slag met je nieuwe leefstijl? Goed bezig! Maar let op: wees niet te fanatiek. Hoe meer je in één keer wilt, hoe sneller je in oude gewoonten terugvalt. Voer nieuwe gebruiken daarom geleidelijk toe. Stop eerst met snoepen. Daarna eet je meer groenten. Vervolgens pak je elke dag de fiets in plaats van de auto. Ondertussen probeer je elke dag vijf minuten eerder naar bed te gaan. Zo kom je er wel!

Bovenstaande tips geven geen garantie om voldoende af te vallen bij obesitas. Schakel een zorgspecialist in wanneer jij dat nodig acht.

Meer over afvallen

Lees hier

Meer over dieet

Lees hier

Meer over overgewicht

Lees hier

Bestel XL-S Medical nu met unieke korting!